Om att ta sig själv till nästa nivå

I min rubrik står det: SENIOR RÅDGIVARE som tar entreprenörer, ledare och konsulter – och deras koncept – till nästa nivå. Men vad är egentligen “nästa nivå”?

Ja… hur långt är ett snöre? Och vad befinner du dig på det? För en person betyder det att byta arbetssituation. För en annan annan att äntligen starta det egna företaget. För en tredje att skala upp och sälja av.

Du har garanterat hört att man inte ska jämföra sig med andra. Jag är inte säker på att jag håller med. Ok, ditt steg 1 kanske inte ska mätas mot någons steg 100, men det är den som är på steg 100 som sätter ribban för dig. Och visst ska du jämföra dig. Och gå om, så fort du kan.

Carl Rogers* sa att “significant positive personality change does not occur except in a relationship”. Det är när “nästa nivå” börjar bli problematisk som du behöver ta in hjälp. När det går för fort eller när det blir för krångligt. Eller när du egentligen inte själv vill göra en förändring, men det faktiskt fordas av dig. Jag menar inte nödvändigtvis att du ska ta in mig, men jag uppmanar dig att ta in någon.

Men du kan också välja att levla upp… för att. För den egna tillfredsställelsen. För att det känns bra att befinna sig i en kontext där du får utlopp för hela din potential. För att utmanas i en positiv bemärkelse och hela tiden söka högre värde (och nu menar jag intellektuellt). För att du vet att det finns mer därute som lockar.

Baksidan av att ta sig själv och sitt koncept till nästa nivå är att inte alla följer med. Vissa för att de inte vill, andra för att de inte förmår. Det är priset du får betala. Jag upplever att många – tyvärr – väljer att stanna här, då den kortsiktiga förlusten överskuggar den långsiktiga vinsten. Jag tar mig inte rätten att döma här, eftersom jag en gång i min karriär gjorde samma val. Det kostade mig några år, något som jag nu är mån om att mina kunder inte ska upprepa.

Jag hävdar att konceptutvecklaren och konceptet hänger samman. Det ena fungerar inte utan det andra. Önskar du att ta ditt koncept till nästa nivå, så måste du själv vara villig att följa med. Men tar du dig själv till nästa nivå först, så brukar det du skapar automatiskt utvecklas. Det är en ekvation som man kan förundras över men som alltid går ihop.

*Carl Rogers: https://www.britannica.com/biography/Carl-Rogers


Posted

in

by

Tags: