George Jetson, George Orwell – och hur gick det nu för oss egentligen?

Enligt Hanna-Barbera, skaparna av The Jetsons, skulle George Jetson födas igår, den 1 augusti 2022. Serien, som handlar om en vanlig familj från framtiden, beskriver hur livet med familjerymdfarkoster, och klädstrykningsapparater ser ut.

Jag älskade The Jetsons! Jag såg den som barn, på VHS, när utbudet fortfarande var begränsat. Så I kid you not, jag måste säkert ha sett den 100 gånger. Kan DET ha väckt mitt intresse för innovation…. jag har faktiskt inte tänkt på det så tidigare. Möjligt. Troligen. Dagen till ära såg jag om några av avsnitten igår och mitt vuxna jag är kanske inte lika imponerad över hur familjen porträtteras ca år 2060 (George är tonårspappa, så 22 +/- 35…) och jag inser att vi på vissa områden ligger långt efter… En sak har vi lyckats med – most of the time – vi lever inte längre i en värld där “pappa jobbar och mamma går till frisören”. I alla fall inte de flesta av oss. Men när det gäller den tekniska utvecklingen är skaparnas fantasi (serien släpptes 1962) mycket coolare än verkligheten. Ok, vi har robotdammsugare, men det är typ det.

Det finns en mer träffsäker framtidsvision, nästan för träffsäker faktiskt, som jag skulle rekommendera att du tittar in i. Om du ska läsa en enda av “klassikerna” under din livstid, så ska du läsa “1984” av George Orwell (som, föga förvånande, är min favoritbok alla tider, alla kategorier). Skriven… 1949 (!), skulle kunna vara skriven idag. Läskigt egentligen hur han kunde vara så långt före i tanken när det gäller hur vi i framtiden skulle bete oss – och hur vi skulle tillåta “Storebror” att bete sig mot oss. Här finns inga robotar som stryker kläder, här finns istället en rädsla att konfronteras med sin största rädsla, rädsla att tycka olika än majoriteten blandad med ett begär att rebella mot makten, och en ständig övervakning av ett system vars främsta önskan är att kunna läsa av medborgarnas tankar. Ju mer jag funderar på det, desto mer Orwellskt ser jag runtomkring mig.

Så vad säger man om framtidsskildringar? Att ju senare de kommer desto mer fel har de i den tekniska utvecklingen. Vi är inte så snabba som The Jetsons vill att vi ska vara. Eller någon annan framtidsskildring från modern tid som jag har sett, för den delen. Hade vi kunnat komma längre? Absolut! Om vi inte hade låtit Orwells självuppfyllande profetia ta över världen.

Think about it.


Publicerat

i

av

Etiketter: