ett idéverktyg jag önskar att jag hade när jag var anställd

innan jag blev egenföretagare var jag anställd i ca 7 år. främst inom sälj och marknad och främst inom FMCG (fast moving consumer goods. typ dagligvaruhandeln). inte sällan var jag ”den kreativa” på mitt jobb, den man liksom gick till för idéer. och visst producerade jag idéer men någon struktur vad gäller idéernas genomförande kunde jag inte direkt skryta med. ibland undrar jag hur vi fick till det över huvudtaget.

för du ser, vi gjorde ALLA klassiska fel. vi sprang direkt mot lösningen ”utan att passera gå”. vi avgjorde allt på den första (enda) brainstormingen. vi ankrade oss fast vi den första idén som verkade någorlunda vettig. och att fråga kunden om vad denne tyckte? gud nej! eller i alla fall inte speciellt ofta. om jag hade vetat då vad jag vet nu…

det jag vet nu är att jag back in the days hade velat ha ett verktyg som var hands-on guidning inom idégenereringsprocessen. då hade vi förmodligen gått rakare på kontrollen, inte slösat tid eller pengar på onödiga idéer och direkt förstått vilka av våra idéer som inte borde bli av. jag är inte ledsen för misstagen, men visst har jag gått back på några idéer och några andra har fått ta en onödigt lång väg mot framgång.

spola fram 13 år och nu har jag skapat precis det verktyget jag saknade då (det har då inte tagit mig 13 år, jag har gjort lite annat emellan… :D). det består av ett Google kalkylblad och tillhörande instruktionsvideos som behandlar vartenda steg av processen – plus ett gäng andra tips. jag fick stå emot impulsen att skapa en t.ex. Airtable template, eftersom många nog inte använder Airtable (som för övrigt är mitt absoluta favoritverktyg), utan jag har gjort det så enkelt som jag bara har kunnat. enkelt och effektivt. nästan som att ha någon att faktiskt hålla i handen när man idégenererar

imorgon (torsdag 5 maj) kl 12 håller jag en kort förhandsvisning och presentation av verktyget som helt pragmatiskt har fått namnet ”the tool” (med tillhörande introduktionskampanj). du kan se dem på ALLA kanaler:

LinkedIn: (här)

Youtube: (här)

Facebook: (här)

välkommen! reprisen ligger också där om du skulle missa LIVEn. och verktyget hittar du på https://bibik.podia.com/verktyg