Don’t think less of yourself – think of yourself less.

Det här är ett ämne med många dimensioner. Låt oss bryta ner det. Men först: credit where credit is due. Jag hörde det för första gången i världens enligt min mening bästa TED talk: “The art of being yourself” av Caroline McHugh (https://www.youtube.com/watch?v=veEQQ-N9xWU). Har du inte sett det, se det!

Vi gör det pedagogiskt och börjar baklänges. “Think of yourself less”. Det är nämligen en av grundpelarna i det jag rådger kring. Att experten ska tänka mindre på sin egen expertis och mer på kundens behov. Men det är svårt – speciellt om experten är nördigt passionerad för det hen gör, eftersom man då också blir… en nörd. Och avståndet mellan den egna nivån av expertis och kundens förförståelse ökar ju mer expert man blir. Såvida inte man hela tiden påminner sig själv om att “tänka på sig själv mindre”. Eller – med andra ord “tänka på kunden mer”. Jag råkade ut för en situation nyligen där experten trodde att denne var tvungen att ge all sin expertis till kunden hela tiden. Men faktum är att om man lyckas portionera ut sin expertis i lagom stora bitar för kunden, så blir slutresultatet bättre. Även där behöver du som expert se till att du inte utgår från dig själv och det du vill dela med dig av – utan från kundens behov. “Think of yourself less.”

Och det där med att “don’t think less of yourself”? Jag har tidigare pratat om den inre kritikern. Att de allra flesta av oss har en. Att vi ibland behöver bevisa för kunden att vi verkligen har koll på läget – och då slänger allt vi kan på kunden på en gång. Eller att vi jämför oss med andra, som kanske i våra ögon kan mer. Att de standarder vi sätter på oss själva gör att vi per automatik börjar se oss själva som mindre värda.

Det kommer alltid finnas någon som kan mer. Har kunden valt dig, så är det för att kunden vill ha dig, och ingen annan. Just kanske för att du har tänkt på dig själv mindre.

Jag har tidigare delat med mig av att jag inte har en inre kritiker, utan en inre “inspektör och kvalitetskontrollant”. Detta får till följd att jag inte tänker “less of myself”. Någonstans där har jag förstått att jag kan leverera en viss nivå och då behöver jag inte jämföra mig eller förminska mig själv. Det är en bra strategi som jag önskar att fler anammar. Det är också det som jag tror gör det lättare att ta sig själv till nästa nivå. För att konsekvensen av att förminska sig själv är att man inte vågar ta det där nästa steget som man skulle vilja… Det är synd, och i de flesta fall helt onödigt.

Behöver du hjälp med både “don’t think less of yourself” och “think of yourself less” – hör av dig.


Posted

in

by

Tags: