4 saker kring paketering som du måste ha koll på

Vill du kunna paketera din kunskap och expertis till framgångsrika produkter, tjänster eller koncept? Här kommer 4 saker du absolut måste ha koll på.

(Inte in random order, utan i exakt order)

1. Vilken del av din expertis som du ska paketera. Best case/worst case så är du expert inom ett område som skulle nischas på flera olika sätt. Du kan nischa dig med multipla nischer… men (enligt min uppfattning) inte samtidigt. För klienter som inte kan välja bort någonting alls ur sin expertis brukar jag föreslå en “idétidslinje” där vi sätter in en nisch i taget, med tillräckligt mycket tid emellan, så att den första idén hinner bli ett självspelande piano innan det är dags för nästa. Nisch, baby! Och rätt grad av komplexitet!

(Här skulle jag kunna skriva en roman kring de jag kallar för “expertfällan”. Jag återkommer i ett annat inlägg).

2. Vem din idealkund är och vad de brottas med. Ganska så self explanatory. Vet du inte detta, så skapar du i blindo och då faller hela processen eftersom inget du gör faktiskt handlar om dig, utan allt du gör ska handla om mottagaren (kunden). Såvida du inte skapar något för din egen skull bara.

3. Kundresan. Och jag vill påstå att dina kunder är på två kundresor samtidigt – en i relation till “sakfrågan” och en i relation till dig. Här kommer den ibland obekväma sanningen om att du som konceptutvecklare måste “put yourself out there” och se till att kunderna får en möjlighet att lära känna dig och relatera till dig.

4. Kommunikation. I klarspråk: prata så att kunder förstår (expertfällan) och blir nyfikna på att köpa från dig (kundresan).

Jag brukar använda bilar som jämförelse när jag förklarar saker. Tänk att de fyra faktorerna ovan är som hjul på en bil. Du kan i teorin åka en bit på 3, men inte längre än till nästa serviceställe. Du kommer inte komma särskilt långt om du inte har alla 4 delar på plats.

Behöver du hjälp med någon av dessa – eller alla – så är du välkommen på Paketeringsbootcamp, online 4 kvällar i augusti. All information finns på https://www.bibik.co/product/sommarbootcamp/ Detta är för dig som har kunskap eller expertis som du gärna vill få ut till världen. Jag ser till att du får kläm på de fyra hörnstenarna. Eller att det finns luft i alla 4 däcken, så att säga…


Posted

in

by

Tags: